Wijkse Moestuin

27 september, vertrek naar Spanje. Boordvoorraad in de camper:

De voorraad groente die ik meeneem als we naar het zuiden gaan. Ik kook in de camper. Superleuk om verse Wijkse groente te eten onderweg!

23 t/m 25 September.

De bestelde strippenkaart van de Wijkse Moestuin is per mail gekomen. De allereerste keer haal ik een krop sla en een grote komkommer. Die zijn lekker! Veel smaakvoller dan de supermarkt-komkommers! Omdat ik Nanoek een kaasfonduutje heb beloofd, haal ik die week ook een krop sla, een komkommer, knoflook, tomaatjes, wat bleekselderie en bieslook. Wat is dat leuk: zélf je groente uitzoeken en afsnijden. Verser kan het echt niet! Het ruikt lekkerder, smaakt beter, en is zo vers! “Neem er gerust wat kruiden bij,” zegt Bea. “Dat mag je zo meenemen.” Dat moet je in de super eens proberen! Als ik in de trekkerschuur kom, om wat uien te halen, moet ik me uitrekken om erbij te kunnen en ze af te knippen. Snippers uienschillen dwarrelen over me heen. Dan zie ik pas, dat er een paar volle kratten staan, waar ik ze zó uit mag halen. Als ik terugdrentel naar het hek, jeuken de schilletjes in mijn t-shirt. Ik buk me diep voorover om ze eruit te schudden. Als ik weer overeind kom, staat er een vrouw naar me te kijken. We kijken elkaar aan en groeten. “Sja,” zegt ze dan: “Ik wilde net weggaan, maar toen dacht ik…ik zou hier zo graag wat langer willen blijven. Het is hier zo heerlijk rustig…” Weet je? Dat heb ik nou ook!

De augurkachtige komkommer eten we op brood met kaas, maar ook in dikke plakken als knabbel ’s avonds. Wat een friszure, volle smaak!
Verschillende soorten uien hangen te drogen. Ik kan er maar nét bij! Droge blaadjes dwarrelen in mijn hemd, als ik ze pluk. Dan ontdek ik, dat de kratten met uien, knoflook en sjalotjes, die gewoon naast me op een tafel staan.
Buurvrouw Anja brengt me op het idee, het snoei-afval te combineren met een paar grote bloemen. De zonnebloemen zijn ook van de Wijkse Moestuin.
Ook de gele courgette en de bleekselderie smaken prima met de kaasfondu!
Ik vergelijk de biologische knoflook met de reguliere. Hij is hard en smakelijk.
Dan is het opeens appelen oogsten in eigen tuin. Dit jaar een kleine oogst. Maar wat zijn ze weer lekker!
Ik maak er appelmoes van. Puur gemaakt van de cox-van-eigen-boom, en een mespuntje gedroogde steviablaadjes als natuurlijke zoetstof..om het uit te proberen. Eigenlijk zijn ze zoet genoeg van zichzelf. Superleuk om uit te delen!

vrijdag 16 september 2021. Wijk bij Duurstede.

Gwenny Caro heeft me begin van de week rondgeleid op de Wijkse Moestuin. Ken je die al? Wel eens van gehoord…maar nooit geweest? Kijk dan even mee. Geniet van de foto’s die ik vanmiddag in mijn enthousiasme maakte, toen ik er nog eens, alleen nu, ging kijken. Bezoek vooral een keertje de website van de Wijkse Moestuin. Dan kan je zien wat een prachtig project dit is. Kom, loop maar even mee;

Als ik aan kom lopen, schrik ik: er zit een heel gezelschap om de koffietafel. “Stoor ik? Is er een vergadering aan de gang?” “Dag Marijke, wat leuk dat je er weer bent Nee, hoor je stoort helemaal niet. Kom er bij zitten: hier is nog een stoel vrij” zegt Bea gastvrij. Ik kijk de in een keurige lila jurk -ze is net een vlindertje!- geklede dame in de stoel naast me aan. Hé! Een bekend gezicht! Notabene! Het is Iris Meerts, de burgemeester! Ik stel me corona-vrij aan haar voor en vertel wat ik kwam doen; Dat ik geïnteresseerd ben in de Wijkse Moestuin. “Dat komt mooi uit,” zegt Bea, als de mensen weer opstaan om aan het werk te gaan. “Ik zou Iris nog een rondleiding geven, wil je niet met ons meelopen Marijke?”

Iedereen is nu weg. Bea, die de Wijkse Moestuin runt en de burgemeester ook. Hier en daar zie ik iemand wat plukken. De zon schijnt, het geurt heerlijk naar kruiden en bloemen. Bijen zoemen en een vlinder komt even op mijn buik zitten. Op de koffie tafel staat een stilleven. Je zou het zó kunnen schilderen!
Naast de kas staan bloemen, die geplukt kunnen worden.
Een lust voor het oog.
Er staan ook bloemen die niet geplukt mogen worden…
Onder de planten zie je waaróm de bloemen niet geplukt mogen worden.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210916_163056-576x1024.jpg
Courgettes in verschillende kleuren, soorten en maten.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210916_161925-576x1024.jpg
Een vlinderpaartje zit te knuffelen op een groen terras. Ze weten vast dat dit een onbespoten plek is! Veilig vrijen met vlindertjes!
Mmmm! Boerenkool!
De Moestuin is in vakken verdeeld. De oogstgenoten krijgen regelmatig nieuwsbrieven met daarop de plattegrond en info over de seizoengroente die geoogst kan worden..
Prei piept keurig uit de onkruidwerende bodembedekker. Al het onkruid wieden is onbegonnen werk. En er worden natuurlijk géén bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Overal bordjes met info over de groente die daar staat. Ieder jaar wisselt de plek waar iets gezaaid wordt, om ziekten en bodemverarming te voorkomen.
Ik kan niet wachten om er ook eens wat van te proeven. Maandag ga ik mijn eerste oogst halen!
Eeh….wat is dat ook weer? Artisjokken?….of niet?
Deze pompoenen zijn er nog niet klaar voor..maar ik wél!
Ik drentel een kas binnen. Wat ruikt het hier lekker! En wat is het lekker warm hier!
Aubergine…net niet echt!
Is dat een augurk?? Die groeien toch in glazen potten!?
Wat zijn dat ook weer voor bonen? Wat een prachtige kleuren!
Hoe groot wil je ze hebben?
Achterin de tuin staan verschillende fruitbomen met ouderwetse rassen, Daarvoor zal binnenkort wel de tijd zijn…
Hee! Dáár heb ik al eens over geschreven in “De bijenkoning”!

De Wijkse Moestuin. De vrijwilligers zijn allemaal bereid je wat van de tuin te laten zien. Je voelt je er heel welkom. Er zijn af en toe zelfs workshops en educatieve activiteiten met kinderen. Wat een prachtige, zinvolle plek. Wat een mooi initiatief! Wat een rust en ruimte. Wat een geuren en kleuren! Ik neem me voor hier zo vaak mogelijk te komen om mijn eigen biologische groete en fruit te halen. En…zo kan ik weer ook weer een piepklein steentje bijdragen aan een duurzaam Wijk bij Duurstede! Fijn toch?

De oogst verandert ook met het seizoen. In de winter is de boerenkool aan de beurt. Mmm: spruiten, Wat nog meer eigenlijk? Ik ga het allemaal ontdekken; De paprikaatjes en tomaten glimlachen me hier glimmend toe: pluk mij! pluk mij! Wég met in plastic verpakte supermarktgroente!

Ik realiseer me best wel, dat ik nu op een bijzonder mooie, zonnige dag kennis maak met de tuin! In de herfst, of als het regent…in de winter…het zal er héél anders uitzien. Maar dat hoort erbij. Dan kun je beter je laarzen meenemen om te gaan oogsten. Of gewoon oude schoenen. Dat lijkt mij geen probleem. Dat is ook natuur! Daar maken we deel van uit, toch? Laten we dat alsjeblieft niet vergeten. Hup: terug naar de natuur! Daar hou ik van! Wie gaat er, als het geregend heeft, een keertje met me mee? Op blote voeten je biologische groente oogsten! Dat lijkt me fantastisch! Ik trakteer je op een portie van mijn strippenkaart! Nou? Waar blijven jullie?

Donderdagavond 17 september: Ik zie net dat mijn strippenkaart per email is binnengekomen. Ik kan gaan oogsten! Joepiedepoepie! Gwenny: bedankt voor je gouden tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *